Dragi sveti Nikolaj iz Tolentina!

Priznam, da, ko slišim ime Nikolaj, pomislim na Svetega Miklavža! Kako tudi ne, saj je Miklavž brez dvoma velik svetnik, morda celo največji, ker ga častijo stari in mladi, verni in neverni, brezverci in ateisti. Marsikoga, ki se je ločil od Cerkve in na vsa usta zagotavlja, da jo sovraži, sem že videl nabirati darove za svetega Miklavža!

In midva, dragi moj Nikolaj Tolentinski, sva svetemu Miklavžu lahko še posebej hvaležna. Tvoja starša sta se dolgo trudila zate, za otročka, pa vse zaman. In sta bila žalostna, čeprav je trud za otroka lahko nadvse lep. Potem pa sta poromala v Bari, na grob svetega Miklavža … in kako naj bi ju svetnik, ki uslišuje prošnje celo ateistom, okorelim liberalcem in razvajenim pamžem, pustil oditi praznih rok. Oziroma, praznega naročja! 

Miklavžev dar si, Nikolaj – kot moja druga hčerka, ki jo je preko pisma Miklavžu, izprosila prva.

In ker življenje daje le Bog – svetnik pač le izterja povračilo usluge – si ti svoje življenje v zahvalo posvetil Bogu in še kot puhast pubertetnik potrkal na vrata avguštinskega samostana. Danes bi rekli, da si življenje zavrgel, ga zapravil, saj le še redki vidijo smisel v postu, molitvi in pokori. Ti pa si se posvetil spovednici in prižnici! 

Kar samo po sebi še nič ne pomeni! Tudi danes mnogi duhovniki ure in ure preždijo v spovednici … ali pa so ure in ure na prižnici! No, roko na srce: pridigajo nekaj minut, a je tak dolgčas, da se vernikom vlečejo kot ure! Tako pač je, če duhovnik pridiga v spovednici in se izpoveduje na prižnici!

Ti pa si s svojim življenjem izven spovednice, prižnice, izven cerkve pričeval in privabil ljudi v spovednico in v cerkev.

Skrbel si za najbolj odrinjene in pozabljene, pri tem pa jedel le kruh in sočivje. Torej te bodo – upam – za svojega zavetnika razglasili vsaj vegani! Saj kakšnega posebnega povpraševanja po tebi, kljub tvojemu svetniškemu in asketskemu življenju – ali pa prav zaradi njega – ni! 

A ker si priprošnjik za vsakdanji kruh in dušam v vicah, se ti iz obeh razlogov močno priporočam.

Obilo žegna ob tvojem godu! Pa nam ga vrni in razlij na nas!

Gregor

 

PRISLUHNI