Sv. Bernardin Sienski

Ljubi moj sveti Bernardin!

Edina, meni znana, cerkev pri nas, posvečena tebi, stoji na obali – med Piranom in Portorožem. No, pravzaprav: je stala! In je svoje čase tam stal tudi samostan, zdaj pa le še ruševine, zvonik … In okrog njih … hja!

Ne vem, kaj bi rekla tvoja, od asiškega ubožca prepojena duša, ko bi videla kaj stoji na mestu in namesto nekdanjega samostana!

Saj, kaj pa naj reče na primer ubogi Frančišek?! Kar pomisli, kakšno trinadstropno veličastvo so mu postavili nad glavo! A njemu so postavili vsaj cerkev. Okrog tvoje cerkve pa so postavili luksuzne hotele. Ki si jih lahko privoščijo le redki. In ki si v zakupljenih hotelskih sobah verjetno marsikaj privoščijo … 

Pa sem vrgel oko na spletno stran omenjenih hotelov – in brez skrbi, ne bom delal nepotrebne in neplačane reklame – povem pa, da sem se pošteno nasmejal ob zapisih, ki se dotikajo tebe, ljubi sveti Bernardin. Ob cenah v »Bernardinu«, pa človeka mine smeh!

Torej zapisali so, da si pripadal redu »minioritov«! 

In še dobro, da te niso proglasili za meteorita! Čeprav je po drugi strani res, da si kot pridigar blestel kot meteorit in si tudi švigal po premnogih krajih, kjer si – kot je spet zapisano na spletni strani vesoljsko dragih hotelov – kot spokorni pridigar oznanjal »ljubezen, poroko in mir«! 

Prepričan sem, da si precej govoril o ljubezni, poroki in miru, kot sem tudi prepričan, da se je nekomu »pokora« zatipkala v »poroko«. Še bolj verjetno pa dotični prepisovalec ni imel pojma, kaj pokora sploh je! In je ne nazadnje po svoje lepo, da se reklamira poroka. Da o ljubezni in miru, ki sta nujni sestavini tako poroke kot pokore sploh ne govorim.

Običajno te upodabljajo s tremi škofovskimi kapami, ki ti ležijo pred nogami, saj si menda kar trikrat, oziroma v treh mestih zavrnil čast škofovskega posvečenja. Če bi si vse te škofovske kape – nadel, bi nastala trojna tiara, ki pritiče le papežu. In sem prepričan, da bi bil kot odličen in zavzet pridigar, po čigar besedah in zgledu so se ljudje množično spreobračali, tudi dober papež. 

Bi se ti pa – glede na čudne izraze in nesporazume na spletnih straneh prestižnih hotelov – godilo še slabše kot sedanjemu papežu, ki ga novinarji tudi kar naprej narobe in zavajajoče citirajo. Sploh kar se tiče ljubezni, poroke in miru.

Ljubi moj sveti Bernardin Sienski. Obilo žegna ob tvojem godu, pa nam ga vrni in razlij na nas.

Gregor

 

PRISLUHNI

Gregor:
Related Post