Ljubi moj sveti Edvard!

Ne vem kako so v tvojem času, na začetku drugega tisočletja, zgledala romanja … a očitno že takrat to ni bila zgolj pobožnost, ampak velik biznis.

Želel si si namreč poromati v Rim, celo zaobljubil si se, kot piše v tvojem svetniškem življenjepisu. In spodobi se in pravično je, da seveda povem, da nisi bil kdorkoli, ampak si bil kralj. In spet ne katerikoli kralj, ampak kralj Anglije. Kdor je vsaj malo seznanjen z zgodovino, se seveda ne bo začudil, da kot angleški kralj hrepeniš po Rimu, saj se je od Rima ločil  drug kralj, petsto let po tvoji smrti. To pa zato, ker se je tudi sicer hotel ločiti. A ker se kot katoliški mož in kralj seveda ni mogel ločiti od svoje žene, se je raje ločil od Cerkve. Možak se je potem po kraljevsko in anglikansko ločil in poročil še nekajkrat, a ga pustiva naj počiva v miru. Čeprav glede na to, da je dotični kralj in možak svojim ženam sekal glave in jih tako dvakrat naredil za bivše, dvomim da počiva v miru.

Ti, ljubi moj sveti kralj, si  s svojo ženo živel v deviškem zakonu, kot piše, in nisi razmišljal ne o ločitvi ne o sekanju. Razmišljal si o romanju v Rim. A so ti tvoji svetovalci to odsvetovali. Vidiš, pa sem spet dojel nekaj novega, namreč: da svetovalec ni le zato, da svetuje, ampak da kaj tudi odsvetuje. In tebi so odsvetovali romanje. Ti je pa tedanji papež svetoval, da del denarja namenjenega  za romanje razdeliš ubogim,  del pa ga nameniš za zidavo ali obnovo kake cerkve. In si poslušal nasvet.

In ker si obnovil in dogradil westminstrsko katedralo, je očitno, da pri stroških povezanih z romanjem ni šlo za drobiž.

Sprašujem se tudi, ljubi moj sveti Edvard, ali si slutil, da si pravzaprav gradiš grobnico, saj je bila katedrala posvečena za božič, štirinajst dni za tem, pa so te v njej pokopali.

Človek obrača, Bog obrne … radi rečemo. A če je človek obrnjen k Bogu, v vsakem obratu najde Boga … in v vsakem bratu najde Boga … dokler ga Bog ne najde.

Ko so po več kot tridesetih letih odprli tvojo grobnico, so našli tvoje telo nestrohnjeno. Kar pomeni, da si dobro gradil. Tako cerkev, kot življenje. Da si gradil na skali.

Ljubi sveti Edvard. Obilo žegna za tvoj god. Pa nam ga vrni in izlij na nas.

Gregor