Sv. Vincenc in Sabina

Ljuba moja sveta Vincenc in Sabina!

In bom dodal še: in sveta Kristeta, ter seveda takoj pojasnil zakaj. 

Pojasnilo ne velja vama, saj vidva vesta kdo je Kristeta. Kako bi ne poznala rodne sestre, ki je skupaj z vama umrla mučeniške smrti. Pojasniti je treba nam nepoučenim, predvsem pa je treba to očitno pojasniti življenjepiscem in zgodovinarjem, ter cerkvenim birokratom.

Živeli in umrli ste v času Dioklecijanovega preganjanja. Vincenc ni hotel darovati malikom, pa so ga zaprli, sestri sta ga rešili iz ječe in vsi skupaj ste iz rodnega Ebura pribežali v Avilo. A tudi preganjavci so prišli za vami, vas prijeli, okrutno mučili, obglavili, vaša trupla razčetverili in jih vrgli zverem. Zveri pa se trupel niso hotele lotiti, oziroma tega niti niso mogle storiti, saj je svetniške ostanke čuvala velikanska kača, in jih je obranila tudi pred možakom, ki je na vsak način hotel onečastiti vaše posmrtne ostanke. Ovila se mu je okrog telesa, ga stisnila in spustila šele, ko je možak obljubil spreobrnjenje. In res je na tistem mestu postavil skromno cerkev posvečeno vsem trem mučencem. 

Danes na tistem mestu stoji mogočna bazilika, posvečena le tebi, ljubi moj sveti Vincenc, tvoji sestri pa sta izgubili svoje mesto na glavnem oltarju. Sabina je vsaj zapisana skupaj s tabo na koledarju, Kristeta pa še to ne.

Dobro, svetništvo je moška zadeva, jasno, a to še zdaleč ne pomeni, da ni za ženske. Saj razumete, kaj hočem povedati? Sledenje Kristusu zahteva pogum in moč in kar je še teh »moških« pridevnikov, vendar ti pridevniki ne poznajo spolne diskriminacije, in sam osebno lahko pričujem, da poznam precej možakov, ki so toži babe in še več žensk, ki so mož beseda.

Zakaj cerkveni uradniki, ki – kar ni zanemarljivo – vsi po vrsti nosijo »kikle«, skozi vso zgodovino in še do današnjih dni tako radi odrivajo ženske na stranski tir in v drugo vrsto, mi ni čisto jasno, a številne svetnice, ne nujno uradno priznane, jim znova in znova kažejo in dokazujejo, da Bog »ne gleda na osebo« ne na spol, ampak na srce. Na vero.

Ljuba moja in sveta Vincenc in Sabina, in sveta Kristeta! Obilo žegna za vaš god. Pa nam ga vrnite, da bomo lažje dihali kadar nas bo v skušnjavi stiskala »golfiva kača«.

Gregor

PRISLUHNI

Gregor:
Related Post