Ljubi moj blaženi Amadej Savojski!

Tvoj pedigre je nadvse bleščeč. Kajti v celotni zgodovini se le redko kdo – ne rečem, da nobeden – lahko pohvali, da je papežev vnuk. Ti – da.
Roko na srce, je bil tvoj dedek, ki mu je bilo prav tako ime Amadej in si brez dvoma dobil ime po njem, »para papež«, razkolni papež. 

Cerkveni dostojanstveniki nekdaj, še bolj kot danes, niso bili imuni na politične igrice in spletke, je pa tvoj dedek svojo zmoto kmalu spoznal in se vrnil v samostan, v katerega je – da ne bo pomote – vstopil že kot vdovec. Ena velika zmota v življenju povsem zadostuje.

Kot sina savojskega vojvode in hčere ciprskega kralja, so te že sedemnajstletnega poročili s hčerko francoskega kralja … in če bi bilo življenje film, bi lahko samo še mirno odjahal v sončni zahod. Pa se je vse skupaj malo bolj dramsko zapletlo.

Z že omenjeno ženo Jolando sta imela osem otrok, a le eden te je preživel, vsi ostali so umrli v rosnih, pa tudi že odraslih letih. Huda preizkušnja za tvojo vero.
Že od otroških let dalje, te je mučila božjast … ali kot so včasih rekli: po božje te je metalo!
Zoprna bolezen. Neprijetna. Neugledna. Sploh za vladarja.

A tebe je »po božje metalo« tudi kot vladarja, saj si vladal nadvse plemenito in usmiljeno. Krščansko. S posebnim posluhom za reveže … pa čeprav si jih ob neki priliki imenoval za »pse«. Takrat namreč, ko so ti očitali, da nimaš lovskih psov. Ti pa si dejal, da so reveži tvoji lovski psi, ki ti bodo ulovili nebesa!

Dobrota je sirota, bi lahko rekli ob dejstvu, da ti še do današnjega dne niso prilepili svetništva in si zgolj »blaženi«. Ti, ki si dobrotno skrbel za sirote se za to ne meniš: Bolje uglašen blaženi, kot razglašen svetnik … če mi dovoliš drobno šalo. 

In »razglašenih svetnikov« sta polna naš svet in naš čas, takih »uglašenih« na božjo ljubezen in voljo, pa vse manj, zato te prosim, ljubi moj blaženi in brez dvoma sveti Amadej Savojski, pozovi svoje kolege nebeščane v zbor, da ubrano in uglašeno priskočite na pomoč nam, razglašenim zemljanom.

Obilo žegna za tvoj god. Pa nam ga vrni in izlij na nas.

Gregor

 

PRISLUHNI