Ljuba moja sveta družina!

Če kdo, potem jaz vem, da družina ni hec! Ne rečem: se lahko marsikaj hecnega in zabavnega zgodi v družini, ampak imeti družino, skrbeti za družino, imeti rad družino… To pa ni hec. In tukaj še jaz ne poznam šale. 

Ali pa povedati kaj lepega o družini… To ni enostavno. Takoj, ko hočeš kaj lepega povedati o družini zveniš kot reklama. Saj veste: kar je lepo, dobro, nujno, bistveno je neprecenljivo, za vse ostalo pa imamo mastercard!

Pa še iz enega razloga je težko govoriti o družini: ker vsi vse vemo, vsi se na vse spoznamo in vsakdo je prepričan v svoj prav! Pa se še o tem ne znamo dogovoriti kaj družina sploh je!
Pravijo, da so družina: oče, mati in otrok. A v Slovarju slovenskega knjižnega jezika lepo piše, da je družin več vrst, ne ena sama!

Imamo ribiške družine, pa strelske družine, lovske družine, celo igralske družine so omenjene, pa živalske družine, čebelja na primer, pa družine jezikov… In je včasih – v starem slovarju- pisalo tudi, da imamo nepopolne družine. Takih je, če mene vprašate, največ. Katera družina pa je popolna, lepo vas prosim?! Sveta družina, mogoče? Ki je tudi omenjena v Slovarju. In piše, da so to Jezus, Marija in sv. Jožef. Jezus, Marija in sveti Jožef! Zakaj je samo Jožef – sveti, Marija pa ne, ne vem, ampak me kot pripadnika moškega spola to prav nič ne moti. Se mi pa zdi čudno, da nihče ni tožil avtorjev Slovarja ali pa jih vsaj obtožil politične nekorektnosti, saj so zapisali, da je nepopolna družina tista, kjer manjka eden od staršev.
In so morda prav zato spisali nov Slovar, v katerem so nepopolne družine zamenjale enostarševske in istospolne. In bom tu naredil piko.

Vsi smo vsi na ta svet prišli na enak način – pri rojstvu slehernega sta na tak ali drugačen način sodelovala moški in ženska – vsi izhajamo iz družine. Tudi tisti, ki je nimajo. Tudi tisti, ki svojih staršev niso nikoli poznali. Tudi tisti, ki jih starši niso nikoli poznali. Tudi tisti, ki jih starši niso nikoli ljubili in marali. Tudi tisti, ki svojih staršev niso nikoli ljubili in marali. In jih ne ljubijo in ne marajo. Tudi tisti, ki so se jim starši odrekli. Tudi tisti, ki so se odrekli staršev. Tudi tisti, ki izhajajo iz nepopolnih družin. In tudi tisti, ki izhajajo iz svetih družin. Morda bi iz množice družin izvzel le ribiške in strelske družine. Ker ta bi bila pa res lovska! Pa ne družina, ampak primerjava.

In družina se splača! Mislim… ne splača se imet dragega pohištva, parketa, italijanske kuhinje, kitajskega porcelana… Pač počakaš, da otroci odrastejo! In ne splača se sekirati zaradi užaljenih sosedov, razbitih šip, prask na avtomobilu… za to je tu mastercard. Tisto zaradi česar se družina splača pa je neprecenljivo! In to vesta vsaka oče in mati in to vesta le oče in mati!

Ljuba moja sveta družina. Obilo žegna ob vašem godu. Pa ga vrnite in izlijte na vse naše nepopolnosti.

Gregor

 

PRISLUHNI