Ljuba moja rožnovenska Mati Božja!

Ko je bila naša Lucija star nepolnih pet let, je nekoč vodila družinsko molitev. Takrat smo jo še prištevali med nepismene, kar spodobno je že govorila in izgovarjala, a Zdravamarijo je odžebrala kot »profesionalka«! Torej: Zdava Majija, misti pona, Kaspod ja tapoj, plaslena si žinami, pakoslen sat tujga tesa Jezus! In meni, ki rad in hitro slišim kar in kakor ni treba, je tiste del: plaslena si žinami (blagoslovljena si med ženami) zazvenel kot: »zaposlena si v pižami«, kar je seveda poskrbelo za salve smeha v našem molitvenem občestvu.

In bi na vse skupaj pozabil, če me ne bi v krogu katoliških prijatelj, malo za šalo-malo za res, v pogovoru podražili, če imam ženo še zmeraj doma na verigi! Žena je bila namreč takrat še zaposlena v pižami, kar v prevodu pomeni: »da je ostala doma in skrbela za ognjišče«!
»Ja,« sem rekel »ja, še vedno je priklenjena na štedilnik, le enkrat tedensko ji verigo toliko podaljšam, da seže do trgovine. Drugače pa na verigi, priklenjena…Ha, ha, ha!« 

In ko sem dejal, da bi z veseljem jaz ostal doma, če bi le ženina plača zmogla preskrbeti našo družino, so družno (in katoliško) planili po meni: »Bi ti, ja… Saj ne bi zmogel… Saj sploh ne veš o čem govoriš…« 

A hotel sem spregovoriti o Mariji! O Mariji, ki je bila (oh , ta grdi Jožef, nič čudnega, da so ga kar zradirali iz Svetega pisma) priklenjena na ognjišče v Nazaretu, kjer verjetno ni počela drugega kot skrbela za družino in molila rožni venec. 

In naj, še preden dvignete obrvi, zavijete z očmi in vprašate: Kako naj bi Marija molila rožni venec!??, pojasnim: Mar ni molitev rožnega venca premišljevanje Marijinega in Jezusovega življenja? In ali mar ne piše v Svetem pismu, da je »Marija vse te besede shranila in jih premišljevala v svojem srcu«? (Lk 2,19) In brez dvoma je svojega Otroka, svojega Sina spremljala vsaj v mislih in v duhu, če ji »veriga« ali pa kak drug razlog (Lk 8,19-21) ni dal, da bi bila zraven. Torej je molila! Rožni venec!

In če je Marija »blažena med ženami« – plaslena si žinami – zaposlena v pižami, potem je tudi moja žena, ki je bila »zaposlena v pižami« – plaslena si žinami, torej: blažena med ženami. Kljub »verigi« – blažena, saj je počela to kar si je želela: skrbela za družino. Odločila se je za poklic matere in ker je huda karieristka si je »nakopala« kar šest otrok.

No, medtem se je situacija prav res obrnila: žena hodi v službo, jaz pa sem doma – v pižami! Blažen!

Ljuba moja rožnovenska Mati Božja, obilo žegna za tvoj god.
Pa nam ga vrni in izlij na nas.

Gregor 

PRISLUHNI