Ljubi moj sveti Andrej!

Težko najdeš širšo in močnejšo senco na tem svetu, kot je – bratova. 

In ti ljubi bratec Andrej si se v Petrovi prezebel do kosti. Pa čeprav si ti prvi srečal Kristusa. Pa čeprav si ga pravzaprav ti zvlekel k njemu. Če gre seveda verjeti Janezovemu zapisu v evangeliju. Kajti tudi Janez je imel brata. Le da se je v tem primeru brat Jakob hladil v Janezovi senci. Drugi evangelisti so vas dali vštric. Je pa to tako ali tako nesmiselna debata, saj je Jezus kasneje v svojih prilikah pomembnost tega kdo je prej in kdo kasneje popolnoma zrelativiziral, ko je rekel »da bodo poslednji prvi in prvi poslednji«!

Oprosti, ker tako po slovensko delam špetir med vama s Petrom, a je čutiti neko rivalstvo med vama. Kako naj si sicer drugače razložim tvoj izpad iz bratovske četverice? Kar nekajkrat je v evangelijih zapisano, da je Jezus posebej vzel Petra, Jakoba in Janeza, le enkrat samkrat piše, da si bil tudi tu zraven. Kje si bil? Verjetno se nisi branil Jezusove družbe in si se tako izogibal bratove?

In to vajino rivalstvo se je nadaljevalo še po vajini smrti. Na zahodu se je s tvojim bratom kot »prvo postavljenim apostolom« bahal Rim, na vzhodu pa se je Carigrad oklical za »drugi Rim«, kajti v njem naj bi Cerkev ustanovil ti, ljubi sveti Andrej, kot »prvo poklicani apostol«!

Morda pa so to vse skupaj le zlobna natolcevanja in je med vama vladala pristna bratovska ljubezen. Taka kot mora biti. 

Vsaj jaz iz prve roke vem, kako prijetno je imeti brata, ki ga še zdaj, ko sva oba že srečala Abrahama, še vedno pokličem, ko potrebujem nasvet ali pomoč. Kar pa se senc tiče … sem bil v otroštvu bolj jaz njegova senca, in sem mu sledil na vsa potepanja in se me ni in ni mogel znebiti, pa čeprav se je zelo trudil.

In to moje bratovsko razmišljanje ima vendarle pomembno težo, saj v Cerkvi neprestano govorimo o »bratovski« ljubezni. In če ne zmoremo ljubiti brata po mesu in krvi, kak bomo zmogli ljubiti brate po duhu? Da o sestrah sploh ne izgubljam besed?
Mimogrede: a sta vidva s Petrom imela kakšno sestro?

Ljubi moj sveti Andrej! Ko rečemo, da smo naredili križ čez kakšno stvar ali celo človeka imamo pa vedno v mislih tvoj križ, Andrejev križ, iksasti … ki nas opozarja tudi na železniško progo in vlake. In si vsaj tu premagal brata Petra, ki je vse skupaj postavil na glavo.

Ne zameri mi tega čvekanja, ljubi moj sveti Andrej. Obilo žegna za tvoj god. Pa nam ga vrni in izlij na nas.

Gregor

 

PRISLUHNI