Ljubi moj sveti Frančišek Saleški!

Vedno sem bentil, da igralci nimamo nobenega posebnega zavetnika in naj mi Sveti Luka, ki je tako na počez postavljen čez umetnike, oprosti, da si ga nisem vzel k srcu do konca in zares. Potem pa sem pred nekaj več kot desetimi leti po naključju – v katera, mimogrede, ne verjamem – naletel na svetega Genezija in od takrat dalje sem se ob igralskih zagatah, stiskah in preizkušnjah zatekal pod njegov patronat.

Odkar si nekoliko bolj intenzivno dopisujem s svetniki in sem odkril marsikaterega novega in o kakšnem znanem marsikaj novega, sem na seznam h Geneziju dodal še svetega Vida, čeprav ni najbolj jasno in znano zakaj so si ga glumači in glumci izbrali in Svetega Filipa Nerija, ki je zavetnik humoristov.

Potem pa sem pred leti zapustil odrske deske in se bolj posvetil pisanju, in kadar se golobja krila Svetega Duha utrudijo in mi zmanjka navdiha, na pomoč pokličem kar samega svetega Jožefa.

In čeprav mi, ljubi moj sveti Frančišek Saleški, nisi neznan in o tebi ob ponovnem prebiranju tvojega življenjepisa nisem zvedel nič bistveno novega, me je šele zdaj – po toliko letih in toliko popisanih straneh – spreletelo, da kot nebeški zavetnik bdiš nad mano in mi kukaš čez ramo. Res je seveda, da s tvojim banderom bolj opletajo katoliški časnikarji in novinarji, a vendarle si hkrati in tudi postavljen za zavetnika katoliških pisateljev!

In – o, ja – še predobro se zavedam, da je beseda »pisatelj« za moje sposobnosti in udejstvovanje prevelika, da ne rečem presveta. A kot pisec, pisač, pisun se vendarle nekako še zdrenjam pod tvoje okrilje in obljubim, da se te bom odsihmal spomnil ob vsakokratnem prižigu računalnika in da boš deležen mojih milih prošenj, kadar bom nemočen in brez ideje strmel v prazen ekran pred seboj.

Do svojega patronata si pravzaprav prišel zaradi teme, ki je danes še kako aktualna – fakenews! Da bi pregnal in premagal krivoverske zmote, si zapisoval in med ljudmi širil pravoverne pridige in zapise. »Lažne novice« torej niso neka novodobna izmišljija, ampak oznanjevalce vesele novice spremljajo že vse od praznega Kristusovega groba dalje, kot lahko beremo v Matejevem evangeljskem poročilu o dogodkih, ki so sledili vstajenju, le da danes ne širimo napačnih in lažnih novic samo v povezavi z verskimi rečmi, ampak vsevprek o vsem, najsi gre za politiko ali zdravje sosedovega pujsa, da o našem zdravju in svinjarijah v politiki sploh ne izgubljam besed – ker se mi hitro lahko pripeti, da še sam uporabim sfejkane, torej: lažne in napačne.

Ljubi moj sveti Frančišek Saleški. Obilo žegna za tvoj god. Pa nam ga vrni in izlij na nas, da bo v nas in v naših medijih čim manj zlaganega.

Gregor

 

PRISLUHNI