Ljubi moji … in sveti … Gorazd, Kliment in drugi učenci svetega Cirila in Metoda!

Ni lahka, prav gotovo, da ne, ta zelo pogosta vaja v ponižnosti: da tvoje ime ostane neznano. Vi – »drugi« – ste se prav tako, če ne še bolj trudili za božje kraljestvo, rušili okope in gradili mostove, oznanjevali in ljubili, pa od vse množice poznamo le Gorazda in Klimenta. 

Približno tako, se mi zdi, se morajo počutiti razni akademiki, univerzitetni profesorji, doktorji, magistri in na vse konce in kraje uglajeni in ugledni ljudje, ko se podpišejo pod kako peticijo ali protestno pismo hoteč in misleč, da se vpisujejo na seznam ljudi, ki bodo spremenili svet in potek zgodovine, ljudje pa preberejo in si zapomnijo le imena prvih dveh, treh podpisnikov. 

Saj: kdo bo pa bral te dolge litanije imen, ko pa se nam še vsebine dotične peticije ali protestnega pisma ne da brati. Preberemo naslov, pa če je morda še tako zavajajoč, in to je to! In ljudem tega ne gre zameriti. Saj sem prepričan, da je tudi osemdeset procentov podpisnikov ravnalo enako. Torej: prispevalo podpis pod besedilo, ki ga niso prebrali, ampak so samo sledili naslovu, pa če je bil morda še tako zavajajoč, ali pa niti tega ne, in se podpisalo zgolj zato, ker se tudi oni prebrali le imena prvih dveh, treh podpisanih.

O novinarjih, ki ravnajo enako, ali pa celo »sklamfajo skup« dotični zavajajoči naslov, pa na tem mestu ne bi.

Pa tudi Gorazd in Kliment je nista prav sijajno odnesla, saj sta v vseh svetniških koledarjih zapisana na senco svojih svetih učiteljev. In verjamem, da raznim znanstvenim raziskovalcem, ki so »podedovali« delo svojih učiteljev, tudi ni prijetno, da jim vse življenje lepijo etiketo, da so »učenci tega in tega …«!

A to je zgolj človeški pogled. In še to pogled igralca, ki je po defaultu zapisan napuhu in ki trpi, ko izgubi svoje mesto pod reflektorji in utone v senci.

Božje kraljestvo ima drugačna pravila. Eno takih je že, da učenec ni nad učiteljem. In če je naš učitelj Jezus … potem z veseljem: tako kot ste to storili vi: Gorazd, Kliment in drugi učenci Cirila in Metoda … stopam za Njim, in stojim in se skrijem v Njegovo senco, še raje pa stopim v Njegovo Luč. In podpišem karkoli podpiše on, ker vem, da me On ne bo nikoli zavajal. In rade volje postanem učenec tudi vseh tistih, ki so pred mano že bili Njegovi učenci.

Ljubi moji sveti učenci! Obilo žegna za vaš god. Pa nam ga vrnite in izlijte na nas.

Gregor

 

PRISLUHNI