Ljubi moj sveti Hermenegild!

Naj me koklja brcne, če sem v življenju že kdaj slišal zate. Tvoje ime zveni kot ime kakšnega virusa. Ali zdravila zanj. Ali čistilnega sredstva. Celo razkužila. Ta so zadnje čase precej iskana in cenjena.

In čeprav se taka primerjava zdi komu nespoštljiva in norčava, nisem prav zelo brcnil mimo.
Tvojem očetu – vizigotskemu kralju – je bilo ime Leovigild, tvojemu bratu Rekared, tvoji mačehi Gosvinta in tvoji ženi Ingunda. Dajte no, priznajte, da je kot bi bral lekarniško brošuro ali se sprehajal med policami s čistili … ali še huje. Priznajte, da če bi zdaj rekel še, da je bilo tvojemu morilci ime Covid, ne bi biti trznili. Ali pač? No, tvoj rabelj je bil Sisbert. A virus je pač virus … in je nevaren še posebej, ko gre za virus nevere.

Tvoja pokojna mati, ki ji edini v tej zgodbi ne vemo imena, je bila katoličanka, oče pa se je po njeni smrti in po vnovični poroki, oziroma zaradi vnovične poroke oprijel arijanstva: verske zmote, ki je trdila, da Jezus ni istega bistva z Očetom. Da je edini Bog Bog Oče, Jezus pa najpopolnejše ustvarjeno bitje – dober človek skratka, nič več. S Svetim Duhom pa tudi arijanci niso točno vedeli kaj bi … Podobno kot mnogi sodobni katoličani, če smem malček zlobno pripomniti.

Ti zvest, svoji materi in ženi, si ostal zvest tudi katoliškemu nauku. In Kristusu.
Pregovarjal te je oče, pregovarjal brat, pregovarjali so te arijanski škofje … Vrgli so te v ječo, kjer si je pravico v svoje roke vzel že imenovani Sisbert in te obglavil. Kar je pretreslo in strlo očeta. Kar je spreobrnilo brata. In za njim vso vizigotsko državo, ki je predhodnica današnje – vsaj pregovorno – katoliške Španije.
Torej si, ljubi moj sveti Hermenegild, bil neke vrste zdravilo zoper arijanski virus. Čistilno sredstvo in razkužilo za svoj narod.

Vesel sem, da sem te spoznal. Žalosten pa moram dodati, da se mi zdi, da arijanstva še nismo v celoti pregnali. Da se vrača, kot gripa, kot ošpice .. kot virus … in desetka naše že tako zredčene katoliške vrste,

»Bog da, Jezus ne!«
»Jezus da, Cerkev ne!«
»Nič Boga, nič Jezusa, le Sveti Duh, a zame je to vesoljne energija!«
Zveni znano, kajne?!

Ljubi moj sveti Hermenegild! Obilo žegna za tvoj god. Pa nam ga vrni in nas razkuži z njim, da bomo varni … da nas zaščiti … in čim prej pogruntaj zdravilo, da nas ozdravi!

Gregor

 

PRISLUHNI