Ljubi moj sveti Hieronim Emiliani!

Z zanimanjem sem obrnil stran v koledarju, saj me je zanimalo katerega svetnika slavi vesoljna Cerkev na dan, ko Slovenci proslavljamo Kulturni dan! In medtem, ko mi objokujemo smrt največjega slovenskega poeta, čigar življenje še zdaleč ni bilo pesmica, se nebesa veselijo s teboj, ki v življenju nisi imel časa za klepanje verzov, a si ga odživel kot v pesmici!

Začel si res epsko, ljubi moj sveti Hieronim: najprej vojak, general celo, vodja utrdbe Castelnuovo sul Piava. V italijanščini še krajevna imena zvenijo kot pesem. Potem so prišli bolj dramski momenti, saj je ob napadu utrdba padla, ti pa si končal v ujetništvu. In ko bi pričakovali tragične tone, se je razlegla religiozna lirika, saj se ti je v ječi prikazala Marija in te rešila iz okov. Od tu dalje pa sama ritmizirana proza v skrbi za uboge in bolne, vse do himničnega finala z nebeško Glorio!

Ne, ne šalim se. Človek, ki se ves preda ljubezni do bližnjega, s svojim življenjem poišče rimo na Božjo voljo, in to je pesem, ki jo potem vso večnost prepeva v zboru svetnikov in angelsko spremljavo.

Tako imenovani »bratje svetega Hieronima Emiliana« v Belgiji menda še danes skrbijo za sirote in stare in bolne moške. Škoda, da se to bratstvo ni nikoli razširilo tudi v naše kraje, saj bi lahko skrbelo za naše slovenske poete. Slovenski pesniki so skozi zgodovino lepo skrbeli za naš jezik, le redko pa je kdo poskrbel za njih, in so bili v svojem življenju velike sirote. In če niso že mladi umrli, so zrasli v stare in bolne moške. 

Ljubi moj sveti Hieronim! Ne zameri mi nekoliko neprimernega črnega slavističnega humorja. Vem, da kaka občutljiva duša meni, da tak humor ni le neprimeren, temveč celo nekrščanski, jaz pa trdno verjamem, da kljub nepoetični življenjski usodi, Bog vsem poetom, ki so iskreno in na polno ljubili vsaj svoj jezik in narod, če že niso zmogli ljubiti svojih bližnjih, odobri petje v zboru svetih. Morda prepevajo zgolj »bekvokale«, a pojejo pa!

Ljubi moj sveti Hieronim Emiliani! Obilo žegna za tvoj god. Pa nam ga vrni in izlij na nas.

Gregor

 

PRISLUHNI