Ljubi moj sveti Irenej!

No, najprej povejva, da nisi lyonski Irenej, znameniti cerkveni učitelj, pač pa si »naš«, oziroma »od naših dole«. Pa tudi to čisto ne drži, saj si se po Sremski Mitrovici sprehajal, ko Sremska Mitrovica še ni bila Sremska Mitrovica, ampak Sirmij: torej še preden smo se mi – »naši« in tisti, ki jih zdaj imenujemo »naši od dole« – naučili plavati in smo preplavali tisto rusko reko, kot bi rekel »sestradani Franz«, in se naselili v te kraje, pri tem pa izropali, požgali, posilili, pobili in pregnali kar je bilo za izropati, požgati, posiliti, pobiti in pregnati, se umirili, se spreobrnili in sprejeli vero in Boga, za katerega si ti mučeniško dal svoje življenje.

Bil si škof.
In za današnje čase bo zanimiv in aktualen podatek, da so te postavili za škofa, ko si bil že poročen in srečen očka.
Je pa takoj potrebno povedati, da si, ko si v roke vzel pastirsko palico, zapustil ženo in otroke, jih prepustil skrbi svojih staršev – hvala Bogu za dedke in babice – ter se ves posvetil Bogu in svoji novi službi.
In če bi časi mirno in gladko tekli, bi verjetno utonil v pozabo, saj ne bi bil prvi škof, ki je imel otroke in Bog ve, mi pa tudi, da tudi ne zadnji.

V tvojem času je na področju Mitrovice vladal cezar Galerij – desna roka cesarja Dioklecijana, ki sicer nikakor ni hotel biti bolj »papeški od papeža«, prav zato pa bolj »cesarski od cesarja«, kajti prav on je naščuval Dioklecijana k pregonu kristjanov.
Čakalna vrsta ni bila dolga, ljubi moj sveti Irenej, bil si prvi na seznamu.
Kot se za svetnika šika in spodobi, Boga nisi zatajil. Niti takrat ne, ko so na sodišče pripeljali tvojo družino: ženo in otroke, ki so te prosili, da si ohraniš življenje. Njih in sebe si izročil v Božje roke, in kdor je v Božjih rokah, se ne boji človeških rok niti za ceno lastne glave. In tvojo – odsekano – je odnesla voda … reka Sava.

Zvestobo Bogu in obljubi celibata, si plačal z lastno glavo, med tem ko si danes mnogi belijo glave, kdaj bo celibat odnesla voda.

Ljubi moj sveti Irenej! Obilo žegna za tvoj god. Pa nam ga vrni in izlij na nas.

Gregor

 

PRISLUHNI