Ljubi moj sveti Janez de Britto!

Ko človek vrže oko na tvoj življenjepis, mu je v hipu jasno, da si bil bolj »nabrite« sorte. Pa ne le zaradi tvojega priimka.

Komaj petnajstleten si leta 1662 vstopil k jezuitom, z željo, da bi postal misijonar. Morda zato, ker sta te starša, bogata portugalska aristokrata, ko si kot otrok zbolel, posvetila Frančišku Ksaveriju! In po njegovem zgledu, si se tudi ti odpravil v Indijo, kjer te še danes častijo kot »portugalskega Frančiška Ksaverija«! 

Pa bi bilo morda primerneje, če bi te klicali »indijski Janez Krstnik«! Kajti ne druži vaju zgolj ime!

Oprava Janeza Krstnika je bila, kot beremo v evangelijih, blago rečeno nenavadna: kamelja dlaka! In tudi ti si po prihodu v Indijo slekel jezuitsko in duhovniško črnino, ter si nadel rdeč plašč in turban.

Janez Krstnik je pohajal po neobljudeni puščavi … ti pa si postal pandarasvarmi … puščavnik … in se naselil v divjini.

Janez Krstnik je jedel kobilice in divji med, in je bil tako eden prvih vegetarijancev, če opustimo debato ali kobilice štejejo za meso … ti si šel še korak dlje in si postal vegan!

Množice so prihajale h Krstniku, da jih je krstil … in tudi ti si postal znan in si krščeval vsevprek.

Ljudje so Krstnika spraševali: »Si ti Mesija?« in je odgovoril: »Nisem.« … Tebe so hoteli postaviti za profesorja, pa si rekel: »Nisem prišel po znanstveno lovoriko, marveč po mučeniško palmo!«

Janez Krstnik je bil ob glavo zaradi kraljevske in ženske zamere … prav tako so glavo odsekali tebi, ker si po krstu kralja, oziroma princa »omejil« zgolj na eno ženo, ena tistih, ki ni prišla v ožji izbor, pa je posegla po istem orožju kot nekoč pred njo Herodiada!

Neverjetno, kaj? 

A kljub podobnosti s Krstnikom bi ti danes zaradi tvojega načina evangelizacije trda predla. Vsaj pri nas. Kjer smo radi bolj papeški od papeža. Vsekakor pa se imamo za boljše od papeža. In če bi k svoji neduhovniški indijski opravi in veganstvu dodal zgolj telovadno misel na jogo, bi te novodobni kristjani, ki bi Cerkev radi prenovili vsaj do predkoncilskosti, če ne že kar do janzenizma, ne le obglavili, pač pa tudi vsaj razčetverili.

Kakorkoli …
Obilo žegna za tvoj god, Nabriti Janez, ali Arul Anandar, kot so te klicali indijski krščenci … pa nam ga vrni in razlij na nas.

Gregor

 

 

PRISLUHNI