Ljubi moj sveti Kalist I.!

Pravijo, da se zgodovina ponavlja. 

No, meni jako simpatičen pisatelj Mark Twain je zapisal, da se zgodovina ne ponavlja, da pa se pogosto rima. In se mi zdi, da se prav v današnjem času v Rimu vrši hecno zgodovinsko »rimanje«!

Ti si bil Kalist prvi, papež … trenutno je papež – Frančišek prvi!
Rodil si se kot sin sužnja, sedanji papež je potomec priseljencev – migrantov.
V tvojem življenjepisu berem, da »so se nekateri ponosni Rimljani le neradi podrejali bivšemu sužnju, kot poglavarju Cerkve« … prav tako se danes mnogi rimo-katoliki zgražajo nad neevropejskim južnjakarjem!

Tvojo strpnost, ponižnost in predvsem preprostost, so ti nekateri zamerili, do te mere, da so si izvolili »protipapeža«, učenega Hipolita. In do nedavnega smo prav tako imeli dva papeža, učenega Benedikta, ki so ga mnogi imeli za žrtev in talca, Frančiška pa za »proti papeža«, nekateri celo za samega Satana.

Ti, Kalist, si se zavzemal za dostojanstvo sužnjev in si izdal odlok, da smejo sklepati zakone s svobodnimi in plemiškimi ljudmi, s čimer si posegel v rimske državne zakone in dodobra razburkal tedanjo javnost … Podobno kot je kritik in razburjanja zdaj deležen Frančišek … sploh glede svoje družinske politike.

Bil si, kot berem, odločen zagovornik milejših predpisov za spokornike in zaradi prizanesljivega ravnanja s padlimi in grešniki v duhu Jezusovega usmiljenja spet deležen ostrih kritik znanega cerkvenega pisatelja Tertulijana … Kot tudi Frančišek nima mirne minute, ko mu pobožni in posvečeni birokrati dokazujejo, da je ljubezen do bližnjega sicer res prva in največja zapoved, vendar po njihovem so zapovedi podrejene zakonom. Zakon pa ne pozna usmiljenja!

Ni kaj: zgodovina se rima … vsaj v Rimu!

Morda bo Frančišek moral poiskati zatočišče v tvojih, Kalistovih katakombah … za katere si tako lepo skrbel in seveda za trpeče kristjane v njih, da si bil izvoljen za papeža.

Kadar se katekizem postavi nad ljubezen, je kataklizma blizu … se bojim. A v naravi ljubezni je, da vstaja iz groba!

Ljubi moj sveti Kalist. Obilo žegna za tvoj god. Pa nam ga vrni in izlij na nas.

Gregor

PRISLUHNI