Ljubi moj sveti Klavdij de la Colombière!

Takole – dan po valentinovem – ko se konča štirinajstdnevno bombardiranje in obsipavanje s srčki, ko res težko narediš korak, ne da bi se ob tem ne spotaknil čez kakšno in ob kakšno srce, goduješ ti, ki si svoje življenje posvetil enemu samemu, Jezusovemu srcu, ki posebej ljubi tiste, ki se kdaj pa kdaj spotaknejo. 

Ne bova se delala, da se ne poznava, saj sva stara znanca. Spoznala sva se v kraju, kjer si prebil večino svojega življenja in kjer si tudi umrl, v Paray le Monialu, kamor sem negoden petnajstletnik priromal po zaslugi mojega tedanjega župnika. Romanje sem si prislužil s postavitvijo in režijo pasijona, ki ga je naša mladinska veroučna skupina pripravljala celo leto in ki se mi je takrat zdel velik umetniški dosežek, primerljiv s Sikstinsko kapelo, ko pa danes pogledam videoposnetek predstave, ne morem zadržati smeha nad naivnostjo, patetiko in kičem, ki smo ga zvlekli na oder … se pa hkrati vseeno nasmehnem in zamislim nad predanostjo in ljubeznijo, ki smo jo vložili v delo in ki ju danes med našo župnijsko mladino težko najdeš. In zapišem in rečem to, kljub temu, da so med to mladino tudi moji otroci.

V Paray sem zahajal kar nekaj let in se tam družil s teboj in s sveto Marjeto Marijo Alacoque, začetnico češčenja Jezusovega presvetega Srca, katere spovednik si bil. 

In ti moram povedati, če morda ne veš, da sem tudi sam v Parayu kar nekajkrat opravil lepo in dobro spoved. Za lepo in dobro spoved so seveda potrebni lepi in dobri grehi – čemur bi lahko rekli oksimoron – bistroumni nesmisel, torej. A čeprav je grešiti res nesmiselno, ni prav nič bistroumno, še manj lepó in dobro!

Oprosti, ljubi moj sveti Klavdij, ker se igračkam z besedami, pa saj ne boš zameril, še posebej ne zato, ker si zavetnik izdelovalcev igračk. Nikjer nisem zasledil kakšno zvezo imaš z igračkami in igračarji, da si prišel do te službe, ker pa sem sam igralec in ker imam kar nekaj otrok, sem vesel, da so na tako zahteven in pomemben patronat postavili človeka, oziroma svetnika tvojega kova.

Ljubi moj sveti Klavdij de la Colombière! Obilo žegna za tvoj god. Pa nam ga vrni in izlij na nas.

Gregor

 

PRISLUHNI