Ljuba moja sveta Makrina mlajša!

Če bi danes s svojim rezimejem, oziroma CVjem prišla na kak razgovor za zaposlitev, ti moram kar naravnost povedati, da bi službe verjetno ne dobila. Pa ne zato, ker bi ti manjkalo izobrazbe. Formalno ti res manjka kakšno spričevalo, a pri vsem šolanju od doma in na daljavo, ki smo ga v zadnjem času vsi izkusili v polni meri, mislim da tudi tvoje šolanje ob domačem ognjišču nekaj velja, sploh če bi bilo treba znanje praktično dokazati s kakšnim testom. Verjetno bi nas »papirnate diplomante« nesla po celi črti. 

Prav tako ti ne manjka izkušenj, ki jih danes vsevprek zahtevajo. Tudi za prvo zaposlitev, ali pa ko kandidiraš za kak vodstveni položaj. To vem iz lastnih izkušenj, saj sem se – kot zdaj, po preteku let lahko rečem, hvalaBogu neuspešno – potegoval za nek razmajan direktorski stolček, in bil zavrnjen, ker so v razpisu zahtevali vodstvene izkušnje. Kako neki lahko prideš do izkušenj na vodilnem položaju, če za to, da zasedeš vodilni položaj, zahtevajo izkušnje s tega položaja?! Razumi, če lahko! 

No, tebi izkušenj ne manjka. Čeprav si Makrina mlajša, si bila najstarejša od desetih otrok v družini in po smrti očeta, kasneje pa še matere, si prevzela skrb za svoje sorojence. 

Ne, izobrazbe in izkušenj ti ne manjka, a prav zaradi tvoje specifične izobrazbe in še bolj specifičnih izkušenj, bi te zavrnila sleherna komisija, tako v ženski kot v moški sestavi. Vsi bi se te bali, kajti iz tvojega CVja se da sklepati, da si bila, kot rečemo Gorenjci, fejst gajstna!

Tvoja babica – Makrina starejša – svetnica.
Tvoj oče – Bazilij starejši – svetnik.
Tvoja mama – Emilija – svetnica.
Tvoj brat – Bazilij mlajši, a Veliki, škof v Cezareji, cerkveni učitelj – svetnik.
Tvoj brat – Gregor, škof v Nisi, cerkveni učitelj – svetnik.
Tvoj brat – Peter, škof v Sebasti – svetnik
Tvoj brat – Navkracij – svetnik.
Ti, seveda, svetnica! 

Kaj je bilo s preostalimi petimi člani družine, ne vem … a če se malo pošalim, bi rekel, da so umrli od sramu, ker so bili premalo sveti!

Gajstna, gajstna, da je kaj! Trmasta. Zaročili so te, pa ti je zaročenec pred poroko umrl, ti pa si mu ostala zvesta, kot da je živ in nisi sprejela nobenih snubitev. Bazilija, ki je zaradi naziva Veliki, tudi moral biti krepak karakter, si spravila v red in na pravo pot, ko se je, kot piše »ves napihnjen nad znanjem« vrnil iz šol. Bratom si bila »oče, vzgojitelj, učitelj, mati, svetovalec za vse dobro«! Kot pravim: še danes bi se te bali!

Ljuba moja sveta Makrina mlajša. Spočij si! Zdaj v nebeškem kraljestvu, pusti naj ti malo postrežejo. Naj te pocrkljajo. Vsaj ob godu. 

Obilo žegna, želim. Pa nam ga vrni in izlij na nas.

Gregor

 

PRISLUHNI