Ljuba moja sveta Marta!

V vsaki družini, ki premore več kot enega potomca in kjer starši otrok ne razvajajo, se hišna opravila na tak ali drugačen način razdelijo med vpletene: nekdo poskrbi za smeti, drugi za perilo, tretji za umazano posodo, četrti za košnjo in tako dalje in tako naprej. Seveda sčasoma pride do barantanja in kupčevanja – včasih celo podkupovanja, »daj ti to namesto mene, jaz pa bom to namesto tebe«.

 Morda se kroženje med opravili skozi leta barantanja spremni v stalna opravila in nekdo pač vedno kuha, medtem ko drugi vedno pomije. Nekdo vedno opere, medtem ko drugi vedno odnaša smeti … nič hudega … da je le redu, pravici in pravičnosti zadoščeno! In da je skuhano, oprano in pospravljeno!

V vsaki spodobni pravljici ali pripovedki, kjer nastopata dve sestri … in je ena pridna, ter noč in dan dela, druga pa ne kaj dosti ali celo nič … in se nekje v vidnem polju pojavi kak princ, zaklet ali ne … vemo, da se bo končalo tako, da se bo princ poročil s pridno sestro, medtem ko bo lena dobila svoje. Kajti pravici mora biti zadoščeno!

Marta, Marta … v vaši hiši pa se ni zgodilo tako.

Jezus z apostoli je prišel na obisk, ti – hop – za štedilnik, kajti nikoli se ne ve, kdaj bo zadnja večerja … in če mimo prinese še kakega slikarja, gre lahko vse skupaj v zgodovino in večen spomin … tvoja sestra Marija pa – kot da je ona na obisku – sede in si pusti streči! In Jezus jo še pohvali, češ da si je »izvolila boljši del«! No, vsakemu je bolje, če je postrežen, kot da streže … a od Jezusa, ki je rekel, da »kdor hoče biti prvi, bodi vsem služabnik« tega res ne bi pričakoval.

In potem so še pojedli, kar si jim skuhala in šli dalje!

Marija si je morda res izvolila »boljši del, ki ji ne bo odvzet«, a tudi kar skuhanega in pečenega človek poje, ni kar tako odvzeto. O, ne … napopa se nam na stegna, zadnjico in trebuh … in več je tega – slabše je!

Marta, Marta … ne sekiraj se preveč. Z metlo in kuhalnico si si prislužila nebesa in godovni dan, Mariji pa je bil »odvzet«, ko so ugotovili, da ona ni tista Marija, ki je Jezusu umivala noge.
Uf, tale tvoja sestra pa res ni s prstom mignila, kaj … le Jezusa je poslušala. In goduje danes, skupaj s tabo, Marta, Marta … ki si zavetnica gospodinj, kuharic, peric … vseh pridnih, tihih žena, katerih delo je neopaženo, pa čeprav neobhodno potrebno, da ne trpimo lakote in se ne zadušimo v umazaniji in smradu!

Ljuba sveta Marta! Obilo žegna za tvoj god. Pa nam ga vrni in izlij na nas!

Gregor

 

PRISLUHNI