Ljubi moj sveti Modest!

Ali si bil blag, dobrosrčen in pošten zaradi svojega imena, ali pa so ti ime »Modestus« nadeli, ker si bil blag, dobrosrčen in pošten konec koncev ni pomembno. Pomembno je, vsaj za nas še bolj pa naše pradede katerim si oznanjal veselo evangeljsko novico, je, da si bil – blag, dobrosrčen in pošten. 

Čudi me, da je mogoče, da je nekdo pri Slovencih kaj dosegel brez uporabe palice, biča in žuganja? V še večje čudenje pa me spravijo besede, ki jih berem in so menda prišle iz ust salzburškega škofa Virgila, ki te je zvabil iz tvojega samostana v misijone med takrat še poganske Slovene, in ki te iste Slovene označi za »dobre, plemenite, gostoljubne in pogumne, vdane petju in igri.« Smo res potomci tega ljudstva ali je morda plemeniti škof nekoliko pretiraval z opisom, kot reklame pač običajno pretiravajo?

Ne zameri mi, ljubi sveti Modest, malo šaljivega cinizma, ampak tudi cinizem je slovenska značilnost, vsaj kar se tiče cankarjanske dramatike, in drama mi je blizu, še bliže pa komedija.
O tvojem rodu, rojstnem kraju in mladih letih ni nobenih poročil, kar me ne spravi toliko v čudenje, kot se čudim, da naši pradedje, predvsem pa njihove žene, naše prababice torej, teh podatkov niso izbezali iz tebe. Ali pa- kar se mi zdi bolj verjetno – so te podatke že nekako izvlekli iz tebe, niso pa se ohranili, ker jih ne naše prababice ne njihovi možje, naši pradedje torej, niso znali zapisati. In jih tudi niso mogli, saj je šele kakih dvesto let po tvoji smrti brižinski pisec zapisal: »Etče bi ded naš ne zgrešil …« 

In še dobro, drugače bi se v šolah zdaj kot o prvem zapisu v slovenskem jeziku morda učili tem kdaj si shodil in kaj si kot otrok najraje jedel za zajtrk! In so to čisto simpatični podatki za vsako mamo, brez dvoma tudi za tvojo, z vidika narodne zavesti pa nimajo posebne praktične vrednosti.

Če se za konec končno neham šaliti, bi se ti, ljubi sveti Modest, rad zahvalil za vse, kar si storil za nas Slovence, kakršnikoli že smo ali smo bili: dobri ali ne, plemeniti ali ne toliko, gostoljubni in pogumni ali zadrti in plahi. Naj ti povrneta ljubi Bog in blaga Gospa Sveta.

Obilo žegna za tvoj god. Pa nam ga vrni in, kot nekoč že, izlij na nas.

Gregor

 

PRISLUHNI