Ljuba moja sveta Neža Praška!

Rojena kot princesa, si bila vzgajana za kraljico.
No, dobro … to se danes dogaja mnogim deklicam, sploh če so edinke. Čeprav tudi tiste iz veččlanskih družin niso nikakršne izjeme. Pri naši hiši že lahko rečem, da je tako. In ko me vprašajo, če razvajam, rečem, da ja, a da vzgajam »kraljevsko«!

Že pri resnično rosnih treh letih si postala zaročenka.
No, dobro … saj se deklice že zelo zgodaj začnejo igrati poroko, in tako njihove »žrtve« oz. zaročenci in možje postanejo medvedki, sosedovi mulčki, bratci in celo očetje. A se nobenemu to ne zdi nič posebnega in šokantnega, saj je le igra in otročarija.
A zate bi mirno lahko rekli, da si bila žrtev, saj je bila tvoja zaroka povsem resna zadeva, pa čeprav je šlo za politične igrice, ki so dostikrat bolj otročje od otročarij. In šokantne.

Pri šestih letih si bila že vdova, saj se je tvoj nesojeni zaročenec ponesrečil pri lovu.
No, dobro … tudi danes se fantki še igrajo lovce, čeprav bolj igrajo igrice na svoji računalnikih in telefonih. A so te igrice neprimerno bolj krvave in ubijalske kot vojne v tvojih časih, ljuba moja sveta Neža.

Oče te je zaročil na drug dvor, kjer sta se zate stepla cesarjev sin, ki si mu bila namenjena, in stari cesar, ki se je zacopal vate. Si morala biti res huda lepoticam, saj je še ena ženitna ponudba prispela tudi z angleškega dvora. Ti pa si jih vse po vrsti zvrnila in – zdaj že odrasla in s pomočjo samega papeža, s prekrasnim imenom Gregor – dosegla zaroko, ki si si jo vedno želela. Tvoj izbranec je bil sam Nebeški ženin.
Odšla si v novoustanovljeni karmeličanski samostan, za katerega je prve sestre poslala sama sveta Klara iz Assisija, s katero si si dopisovala.

V življenjepisu še berem, da je okrog samostana zrasel venec bolnišnic, sirotišnic in zavetišč za brezdomce, tvojemu zgledu pa da je sledilo še več deklet iz uglednih družin, in si ta razvajena, na udobje navajena dekleta, privajala na skromnost in služenje drugim.
Piše tudi, da ti potem, ko se te razglasili za svetnico, niso podelili nobenega posebnega patronata. Pa imam predlog: lahko bi bila zavetnica razvajenih deklic. Razvajenk, ki to niso zgolj po svoji krivdi, ampak smo jih razvadili kraljevsko nastrojeni očetje.

Ljuba moja sveta Neža, res nam čuvaj naše hčerkice, izprosi jim milosti in pameti, skratka vsega za kar smo jih mi prikrajšali.
In obilo žegna ob tvojem godu. Pa nam ga vrni in izlij na nas.

Gregor

 

PRISLUHNI