Ljubi moj sveti Pavel!

In je seveda treba dodati: iz Teb! Sveti Pavel iz Teb! Da te ne zamenjamo z drugim svetim Pavlom – iz Tarza. Čeprav vaju druži vera v Kristusa in svetniška drža, je med vama kar nekaj razlik: 

Ti, Tebanec, si bil kristjan od rane mladosti, oni drugi Pavel, Tarzan, pa se je spreobrnil v zrelih , možatih letih. 

Ti, Tebanec, si se v puščavsko samoto, kjer si si s postom in molitvijo prislužil nebesa, umaknil zaradi preganjanja, sledeč Kristusovim besedam: »Kadar vas bodo preganjali v enem mestu, bežite v drugo!« (Mt 10, 23), oni drugi Pavel, Tarzan, pa je sprva počel prav to – preganjal kristjane.

Ti, Tebanec, si si v svoji puščavski votlini pletel oblačila iz palmovih listov in si zato zavetnik pletarjev, Tarzan je bil vešč tkanja šotorov in je postal zavetnik tkalcev.

Ti, Tebanec, si vse življenje obtičal v svoji puščavski votlini, medtem ko je Tarzan prepotoval pol tedaj poznanega sveta.

Ti, Tebanec, ki si bežal pred preganjanjem si mirno umrl v visoki starosti, Pavel iz Tarza pa je končal mučeniške smrti.

Ljubi moj sveti Pavel iz Teb. Veljaš za prvega puščavnika in kot že rečeno si zavetnik pletarjev. A prav tako si velik priprošnjik vsem nam, ki včasih ne vemo kaj storiti. Ki iz dneva v dan tehtamo, kaj bi bilo bolje: Spregovoriti ali molčati? Stati ali se umakniti? Postaviti se v bran ali ponižno skloniti glavo? Biti lev ali jagnje? Včasih pletem te svoje misli in odločitve, pletem in se zapletem. In ne vem če je prav, da sem spletel, kar sem pač spletel, saj morda sploh ni zapleteno!

Včasih pa me skrbi za vsakdanji kruh. Čisto stvarno. Tebi je tvojega šestdeset let prinašal krokar. Res pa je, da si živel sam … v votlini … brez najemnine in drugih življenjskih stroškov. Jaz pa moram poskrbeti za številno družino in plačevati davke državi. A včasih se nebo stemni, zaradi jate krokarjev, ki jih Bog pošilja k meni.

Ljubi moj sveti Pavel. Obilo žegna za tvoj god. Pa nam ga vrni in izlij na nas.

Gregor

 

PRISLUHNI