Ljuba moja sveta Sholastika!

Sem peti otrok v družini. Najmlajši. In te besede mi ne gredo prav zlahka izpod prstov, kajti po svoje si pljujem v lastno skledo, ko pišem, da so mlajši bratje in sestre strašna nadloga za starejše brate in sestre. Kajti stalno se jim motajo pod nogami, tiščijo za njimi, stikajo po njihovih rečeh in se vtikajo v njihove stvari.

Moj ubogi starejši brat.
»Grem lahko v kino?« »Ja. Ampak Gregca vzemi s sabo.«
»Grem lahko na igrišče? »Ja. Ampak Gregca vzemi s sabo.«
»Grem lahko na stranišče?« »Ja. Ampak Gregca vzemi … aja. Hmm? Gregec počakaj na brata pred vrati, prav?«
In pa še: »Pazi na Gregca. Ne nagajaj, Gregcu. Naredi namesto Gregca. Daj svoj kos Gregcu.« in kar je še takih in podobnih starševskih navodil.

Da ne bo pomote. Z bratom se danes čisto rada druživa … so pa pač morala miniti leta. Odrasti sva morala .. in se postarati.

No, tudi ti si imela brata. Nikjer ne piše, če je bil starejši in morda si bila starejša celo ti, saj sta bila dvojčka. A odraščala sta v časih, ko so bili bratje ne glede na leta postavljeni nad sestre … ti pa se nisi dala … in si lezla za njim kjer si le mogla. Celo v samostan bi šla za njim, ko bi le mogla.

No, treba je vedeti, da si bila sestra dvojčica znamenitemu svetemu Benediktu, ki ga imamo za začetnika zahodnega meništva. In ker se je strogo držal svoji še bolj strogih pravil, ni pustil, da bi ga obiskala v samostanu, in ti je zgradil samostan pod vznožjem znamenite Monte Cassino, da sta si bila blizu … za obiske pa sta si zgradila prav posebno hišo v bližini, kjer sta se enkrat letno sestajala.

Na zadnjem obisku, ga kar nisi hotel spustit … saj si verjetno slutila, da se na tem svetu ne bosta več videla … in si od Boga izprosila nevihto, ki je bratu preprečila odhod in tako podaljšala srečanje. Še en dokaz, da se Bog rad ukloni ljubezni.

Bratu si sledila tudi na poti v svetništvo … ali pa je morda on sledil tebi, pa tega ne vemo, saj sta odraščala v časih, ko so bili bratje ne glede na leta – in morda celo ne glede na stopnjo svetništva – postavljeni nad sestre. 

Kakorkoli … Zdaj sta oba tam, kjer so si vsi med seboj bratje in sestre in vsi enaki, upam. Nisem pa čisto prepričan, saj Jezus v evangelijih govori o največjih in najmanjših v nebeškem kraljestvu. A ta delitev prav gotovo ne teče po liniji in logiki spola, temveč po liniji in logiki srca. O moških in ženskih kvotah pa na tem mestu res ne bi!

Ljuba moja sveta Sholastika! Obilo žegna za tvoj god, pa nam ga vrni in ga kot dež, ki si ga izprosila, izlij na nas!

Gregor

 

PRISLUHNI