Ljubi moj sveti Tomaž!

To pa je kariera! 

Študij v Neaplju, Parizu in Kölnu. Profesura v Neaplju, Parizu in Kölnu. Ter jasno – v Bologni! Doctor egregius, doctor communis, doctor angelicus. Se pravi: izvrstni, obči in angelski učitelj! In nato še cerkveni učitelj!

Tako poseben si in tako učen, da pravzaprav ne sodiš v tole mojo pisarijo … »S svetnikom na TI« … Ti si bolj za »S svetnikom na VI«.
Ampak nespreten, nevzgojen in nepismen, kot sem, sem te začel tikati še preden sem sploh pomislil na to … in zdaj je, kar je! 

Ogovoril sem te … a kam naj pogovor zasučem, ne vem … in imam kar tremo, priznam.
Nič nama ni skupno. No, morda…
Ti si spisal »Teološko sumo« in »Sumo proti poganom«, jaz pa sem vse bolj podoben sumo borcu! Ha, ha, ha … ni smešno, ne?!

Oprosti … opletam z jezikom na levo in desno ter duhovičim kot kak božji volek – in te lastnosti sem razvil predvsem zato, da sem se obranil pred sošolci, ki so me zafrkavali in gnjavili, medtem ko so tebe tvoji sošolci zaradi preudarne rabe besed posmehljivo poimenovali »mutasti vol«. V bran ti je stopil tvoj učitelj in mentor sveti Albert Veliki, ki je dejal, da bo rjovenje tega vola nekoč odmevalo po vsem svetu.

Mene ni branil nihče. Še angel varuh se je nekam potuhnil! Rjovel pa sem, o ja … še danes kdaj!

Lahko bi se morda branil, da so te razlike med nama pogojene z mojim umetniško-pesniškim in tvojim znanstvenim značajem … pa se ne morem. Ker si spisal eno najlepših pesmi, kar jih poznam. Pesem, ki se moli. Ki je molitev. In je to – vsaj v mojem pesniškem dojemanju sveta – največja pohvala, ki jo pesem lahko dobi.

»Molim te ponižno, skriti Bog nebes,
ki v podobi kruha tajno bivaš res.
Glej, srce ti svoje čisto izročim,
saj pri misli nate v té se ves vtopim.«

Menda te je v enem od zamaknjen pohvalil sam Kristus, rekoč: »Dobro si pisal o meni,Tomaž. Kakšno plačilo hočeš?«
»Nobenega drugega ne kakor tebe samega, Gospod« se je glasil odgovor.

Ali te je ta na katerem se »moti tip, okus in oko« pohvalil zaradi teologije ali za poezije, pa sploh ni pomembno … V mojem teološkem dojemanju sveta je to isto.

Obilo žegna za tvoj god. Pa nam ga vrni in razlij na nas!

Gregor

 

PRISLUHNI