Ljubi moj sveti Tomaž More!

V današnjih časih, ko ne opazimo več obračanja plaščev po vetru, ker plašče nosijo le stare mame, politiki v parlamentu pa so pogosto oblečeni slabše kot jaz, ko se napotim sekat drva …
… v današnjih časih, ko nekateri strankarsko pripadnost menjajo pogosteje kot nogavice in spodnjice …
… v današnjih časih, ko sta prepričanje in usmeritev na razpolago najboljšemu ponudniku …
… v današnjih časih, ko se o veri in vernih v politiki ne govori, razen kadar je le-te in take treba spraviti v kakšen predalček še raje pa vreči iz predala …
… je tvoj zgled, ljubi moj sveti Tomaž More, zgled pokončnosti in neomajnosti do bridkega konca, še kako potreben. In pomemben.

V današnjih časih, ko se vedno manj ljudi poroča …
… v današnjih časih, ko se poročeni ločijo in razidejo, hitreje kot previješ otroka …
… v današnjih časih, ko poroka sploh ni pomembna in se jo omenja le, ko o njej sanjarijo tisti, ki se poročiti ne morejo …
… je malce nenavadno razumeti, da je celotna država zaradi razporoke in ponovne poroke svojega kralja, čez noč zamenjala vero. Ali vsaj versko usmeritev, če hočete dlakocepiti.

In če so vsi izgubili pamet – v strahu za svoje življenje ali iz pridobitništva, si ti – pogumno – ohranil pamet, srce in vero, a izgubil glavo. Pridobil pa večno življenje.
Luzer tega sveta, je zmagovalec onstranstva.

Sveti Tomaž More, zavetnik politikov in državnikov – prosi za nas!
Prosi za vse nas, ki nismo ne politiki ne državniki, da bomo sledili tvojemu zgledu, zavedajoč se, da smo vsi država in da mi volimo politike.
Prosi za vse nas poročene, da bomo zvesti svojim obljubam, kot si bil zvest ti – do krvi in čez. Ko se pravo življenje šele začne.

Obilo žegna za tvoj god. Pa nam ga vrni in izlij na nas.

Gregor

 

PRISLUHNI