Ljuba moja sveta Uršula!

Mnogi zmotno mislijo, da si ustanoviteljica uršulink, ker te je resnična in prava ustanoviteljica, prav tako sveta Angela Merici, izbrala za zaščitnico reda … katerega namen je bil in je vzgoja deklet.

In te je po vsej verjetnosti izbrala z razlogom.

Sicer je tvoja življenjska zgodba zavita v tančico skrivnosti in poznanih je nekaj verzij … prav v vseh pa nastopaš še s skupino deviških somišljenic. 

Najverjetneje vas je bilo zgolj enajst. Zaradi nepravilno brane okrajšave M (XI M V = undecim Martyres Virgines – enajst mučenk devic), ki so jo brali kot  milla – to je tisoč – devic, pa se je številka tvojih družic potisočerila. Ljudje pa, ki radi pretiravajo, so številko hitro pograbili, verjetno še hitreje kot so pohotni poganski morilci hoteli pograbiti vas in tisti V v zapisu, ki pomeni »virgines – device« spremeniti v kaj drugega … bolj običajnega …

Enajst tisoč devic je morda res pretirana številka, sploh v današnjih časih, ko sleherno deviško bitje obtožijo pretiravanja, nazadnjaštva in psihoznega obolenja in težko najdeš na kupu dve, kaj šele enajst devic … o tisočih pa sploh ne bi!

Sam sem tvojo zgodbo uporabil v svoji predstavi, ki sem jo odigral več kot šeststokrat. Kar je bliže tisoč, kot enajst. Je pa res, da je enajst bliže, kot enajst tisoč, a to ni pomembno. In na vsaki predstavi sem za to zgodbo na oder poklical žensko bitje iz publike (razen dvakrat, ko sem predstavo igral pred izključno moško publiko) … in le redko sem na oder priklical deviško bitje. 

Še, ko sem igral v lemenatu, se mi to ni posrečilo.
Precej smeha je bilo, priznam.

A človeka smeh mine, ko ima lastne otroke in mu zrasejo. Brez pretiravanja lahko rečem, da si želim, da bodo moji potomci, kar se devištva in spoštljivega odnosa do svojega in tujih teles tiče, zdravo pretiravali. S poudarkom na – zdravo. In pobožno. Saj tudi Bog rad pretirava in ne pozna mere.

Ljuba moja sveta Uršula. Obilo žegna za tvoj god … proslavi ga skupaj s svojimi enajstimi ali enajst tisočimi prijateljicami. In malo deviškega žegna pošlji še nam in našim otrokom.

Gregor

PRISLUHNI