Ljuba moja sveta Valtruda!

Glede na to, da si sveta in da je bila svetnica že tvoja mati sv. Bertilda, da je prav tako sveta tvoja sestra sv. Adelgunda, da je bil za svetnika razglašen tudi tvoj mož sv. Vincencij Madelgari in da so sveti tudi vsi trije tvoji otroci: sv. Landrik, sv. Madelberta in sv. Adeltruda, se mi seveda postavlja vprašanje, kje se je v tej svetniški družinski zgodbi izgubil tvoj oče Valbert?

Sprašujem ne toliko, ker bi me skrbelo za možaka, ampak ker sem tudi sam poročen in oče številni družini. Ker vem kakšen sem in kakšen znam biti, ko imam slab dan – in teh se je z leti nabralo kar nekaj in še prihajajo – ne dvomim, da si bo moja vrla žena, tiho trpeča ob meni, prislužila mučeniški venec in svetniško avreolo. Mila mi deca mojih izbruhov sicer ne prenaša tako tiho in potrpežljivo kot tužna jim majka, a še vedno v zadostni meri, da jim bodo na onem svetu v prvem hipu v roke porinili harfo in pripeli perutničke. 

Kaj pa bo z mano?

Mar si ne bi tudi jaz, kakršenkoli že sem – ali pa morda prav zato, ker sem, kakršen sem in s svojo grešnostjo vse okrog sebe silim in spodbujam k svetosti – zaslužil, da vstopim v Nebeško kraljestvo, pa četudi stojim čisto zadaj pri vratih? Tudi na predsobo pristanem, samo da bom notri. Lahko stojim na pragu, samo nikar mi za Božjo voljo ne zapirajte vrat!
Kaj praviš, ljuba sveta Valtruda? Reci kakšno besedo za nas sitne fotre pri Nebeškem Očetu in nas skupaj s svojim očetom nekako zdrenjaj v nebeško prostorje.

Dobro … pa saj veš, da se šalim. No, šalim se z zapisom, imam pa čisto resen namen priti v vašo svetniško družbo, v kateri je, to res ne dvomim, prav gotovo tudi tvoj oče. Možak s tako svetim potomstvom brez dvoma zasluži častno mesto v nebeškem zboru. Kjer je tudi moj oče, o tem prav tako ne dvomim, pa čeprav njegovo potomstvo, vsaj zase lahko to mirno priznam, ni tako sveto, kot bi si bilo želeti.
Moje potomstvo pa … hja, kaj naj rečem. Velik del je seveda odvisen od mene, nekaj morajo pa tudi sami prispevati in se potruditi.

Ljuba moja sveta Valtruda, daj da se naše družine v čim večjem številu pridružijo Sveti družini in svetniški družbi pri nebeški gostiji. 

Obilo žegna za tvoj god. Pa nam ga vrni in izlij na nas.

Gregor

 

PRISLUHNI