Ljubi moj sveti Viktorin Ptujski!

Čeprav se imenuješ po najstarejšem slovenskem mestu, nisva sonarodnjaka, saj v času, ko si se sprehajal po ulicah in okolici Ptuja, Ptuj še ni bil slovensko mesto. Pa tudi Slovani ali Sloveni, ki so ga nekaj stoletij kasneje osvojili in poslovenili niso še prav nič razmišljali o selitvi preko Karpatov ali kjerkoli so že tedaj bivali, saj se učeni znanstveniki vse do danes niso do konca in točno dogovorili od kod izviramo. 

Nekateri celo trdijo, da naših slovanskih prednikov v času, ko si ti škofoval na ptujskem gričku, sploh še ni bilo, drugi spet trdijo da smo prišli iz druge smeri … samo to še čakam, da se najde kdo, ki bo izjavil, da smo se spustili kar z neba. Čeprav je po drugi strani na žalost res, da se Slovenci dostikrat znamo vesti, kot kakšni vesoljci!

No, pa ne bova zdaj o narodovi genetiki, saj tudi zate ne nazadnje ni čisto jasno ali si bil domačin ali si na »toti konec« prišel od drugod. Nobenih podatkov nimamo o tvojem rojstvu in bi se tako lahko našel tudi kak »vesoljsko« razpoložen birokrat, ki bi trdil, da potemtakem sploh nisi obstajal. A si bil. Ne le zato, ker o tebi poroča znameniti sveti Hieronim v svoji knjigi »O odličnih možeh«, temveč zato, ker si tudi ti sam pustil za sabo kar nekaj svojih knjig v katerih si razlagal Sveto pismo.

A nekaj slovenskega brez dvoma je v tebi, saj si se – resda šele po smrti – začel »delati Francoza«, kar je nesporna naša narodna značajska lastnost. 

A naj pojasnim za nepoučene: Ko je bilo mesto Ptuj ob preseljevanju narodov razdejano, so neznano kam izginili tudi tvoji svetniški ostanki, po raznih knjižnicah pa so se ohranili tvoji spisi. In iz njih so nekateri sklepali, da si bil škof v Poitiersu v Franciji, in so te tako kot svetnika najprej častil Francozi.

Torej si se »delal Francoza« na drugačen način, kot to počnemo mi, ki se sprenevedamo naprej in nazaj, na žalost dostikrat tudi pred Bogom, tako da se bojim, da bomo glede nato, da je Jezus rekel, da »kdor ga bo zatajil pred ljudmi, ga bo tudi on zatajil pred Očetom«, ob koncu časov morda prišli do odkritja, da je Bog – Francoz.

Ljubi moj sveti Viktorin Ptujski! Obilo žegna za tvoj god. Pa nam ga vrni in izlij na nas.

Gregor

PRISLUHNI